SKOJ SE PRIDRUŽIO GLOBALNOJ AKCIJI PODRŠKE MADURU

Aktivisti NKPJ i SKOJ-a juče su učestvovali u skupu podrške predsedniku Bolivarske republike Venecuele, Nikolasu Maduru. Skup, održan ispred ambasade Venecuele u Beogradu, predstavlja deo globalnog odgovora na demonstracije protiv predsednika Madura koje organizuje pro-imperijalistička opozicija u toj zemlji.

 

Maduro je na predsedničkim izborima, održanim 28. jula, odneo ubedljivu pobedu, osvojivši 52% glasova, dok je njegov glavni protivnik iz redova pro-imperijalističke opozicije, Edmundo Gonzales, ostvario podršku od 44%. Izbori u ovoj zemlji bili su u potpunosti legitimni, u šta se uverio i izvršni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Đenić, koji je pratio izborni proces u svojstvu stranog posmatrača. Rezultate izbora priznalo je i 49 zemalja, među kojima je i Srbija. S druge strane, opozicija, koju u potpunosti podržavaju imperijalisti na čelu sa SAD-om, ne samo što nije priznala izborne rezultate, već je angažovala ekstremne desničarske grupe koje su pokušale da izazovu haos u zemlji i svrgnu legitimno izabranog predsednika. Desničarski puč sprečen je efikasnom reakcijom Bolivarske nacionalne garde Venecuele, koja ne bi bila moguća bez široke podrške narodnih masa.

 

Zemlje imperijalističkog bloka, koje su i ranije vodile agresivnu politiku prema Venecueli, izazvale su ovaj puč kako bi sa vlasti zbacile Madura i uništile Bolivarsku revoluciju. Tome u prilog ide i činjenica da je od 2000 uhapšenih pučista čak 80%  bilo trenirano u Teksasu od strane vlade SAD-a. Ministarstvo spoljnih poslova Venecuele takođe je otkrilo podatak da je „opozicija“ više puta pozivala SAD, kao i članice EU, da dodatno pooštre sankcije prema ovoj zemlji. Ni jedna zemlja imperijalističkog bloka nije priznala Madurov reizbor na mesto predsednika.

 

Zemlje anti-imperijalističkog bloka, u koje spada i Venecuela, ali i sve anti-imperijalističke i antifašističke partije i pokreti dužni su da odbrane tekovine Bolivarske revolucije u celom svetu. Svetska anti-imperijalistička platforma, u okviru koje deluju i NKPJ i vladajuća Ujedinjena socijalistička partija Venecuele, kao jedan od svojih glavnih zadataka vidi borbu protiv mešanje SAD-a i njenih satelita u unutrašnja pitanja kako Venecuele, tako i ostalih zemalja sveta. Uspeh u ovoj borbi predstavlja preduslov za poraz NATO-imperijalizma, kao i uspostavljanje socijalizma u celom svetu.

DALJE RUKE OD VENECUELE!

ŽIVEO PREDSEDNIK MADURO!

Sekretarijat SKOJ-a, Beograd,

18.08.2024.

 

 

Pratite nas na:

NAJNOVIJE:

SRBIJA ZA PALESTINU SRBIJA ZA PALESTINU SOLIDARNOST SA ČLANOVIMA PARTIJE NARODNE DEMOKRATIJE (JUŽNA KOREJA) PARTIZANI SU HEROJI – GANGULA NEPISMENA SIROVINA ODRŽAN PROTEST PROTIV RUŠENJA HOTELA “JUGOSLAVIJA”

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A

IZ ŠTAMPE IZAŠAO 42. GLASNIK SKOJ-A